Yığılma Bölgesi ve Alım Satım Stratejisi

Yığılma bölgelerinde Alım satım stratejisi

Eski bir bilgiselimden alıntı ile başlayacağım,

Bir emtianın mevcut piyasa fiyatı, alıcıların ve satıcıların ortak hareketine eşittir. Market kondisyonu ortalama hareket standardından uzaklaşıyorsa dışarı çıkıp kar almanın veya bir karşı trend işlemi ile bu fiyat hareketinden yararlanmanın zamanı gelmiştir.

Tabi her daim konuştuğumuz üzere bu hareketi yapabilmek ya da bu süreci yönetebilmek sağlam temelleri olan bir strateji ve bunun öncesinde tertemiz bir zihin ister.

Mevcut piyasa durumuna veya yapısına odaklanmak için “şimdi” de kalmanız gerekir. Kendinize geçmişte olanların içinde bulunduğunuz mevcut durumla ilgili olmadığını hatırlatın. Her işlemin farklı bir sonucu olacağını unutmayın…

Etki tepki ilişkisini lütfen okuyunuz 👉 Etki & Tepki

Daha önce de belirttiğim gibi, farklı zaman periyotlarıyla çakışan fiyat alanları ne kadar fazlaysa, bu fiyat kümelerinin piyasanın mevcut yönünün değişmesi ile sonuçlanır. Tabi ki bu zamanların birbirlerinin içinde olduğu gerçeğinden ayrışık düşünülemez ve kurgulanamaz

Sıralanan zaman periyotlarının birleşmesi ne kadar fazla olursa, güçlü bir piyasa tepkisinin meydana gelme olasılığı o kadar yüksek olur. Bu yüzden doğru yığılma bölgelerinin tespiti benim için aşırı anlamlıdır ve bu güne kadar bizi üzmediler. Benim gördüğüm en büyük sorunlardan biri, grafiklere duyguların daha doğrusu görmek istenilenin yansıtılmasıdır, bir çok kez bu konuda uyarılar yaptım sanırım. Bir kural diziniz varsa bunu anca sürekli olarak bir şeylerin ters gittiğini gördüğünüzde ya da daha iyi sonuç alabileceğinizi düşündüğünüzde iyileştirme yapmak için esnetmelisiniz. Bunun dışında sürekli tek bir yöne ya da olasılığa odaklanmak sizi bir trader değil bir hayalperest yapar.

Trader olduğunu düşünen bir çok kişi kendini duygulara kaptırma gafletinde bulunur, özellikle yükselen piyasalarda henüz oluşmamış pivotları görmek aslında çok kolay olsa da buna engel olan duygular ve yetersiz tecrübedir. Yapmanız gereken sürüden ayrışmak, sürü zihniyetine uymayarak disiplin ve sabır göstermekten başka bir şey değil.

Burada sürekli duyduğumuz “Beni stop etti ve yükseldi” psikolojisinden nasıl kurtulur doğru bir alım sürecini nasıl yönetirizi konuşuyor olacağız. Bu noktada yığılma bölgeleri ve bu yığılma bölgelerinin kullanımları odağımız olacak.

Destek ve Direnç kavramlarının ne olduğunu bildiğimize emini olmakla birlikte kısa bir açıklama yazacağım.

Destek : Düșüș eğiliminde olan piyasa hareketinin, alıcıların güçlenmesiyle dengelenmesinin beklendiği seviye.
Direnç : Yükseliş eğiliminde olan piyasa hareketinin , satıcıların güçlenmesi ile dengelenmenin beklendiği seviye.

Destek ya da direnç olarak belirlediğiniz yığılma bölgesinde kural dizinizi önceden oluşturmalısınız.

Örneğin, hangi seviyelerde alım yapacaksınız, belirlediğiniz seviyelerde toplam bakiyenizin % kaçı ile kaç birim alacaksınız ve hangi seviyede ne kadarlık bir kayıp kabulünüz var?

Aşağıdaki aşina olduğunuz grafiğimizde turuncu ile belirttiğimiz küçük zaman yığılma bölgesi (22.800$ — 21.600$ ) ile çok daha önceden belirlediğimiz büyük zaman yığılma bölgesi olan Mariana Hole isimli (19.000$ — 17.000$) yığılma bölgesindeki hareketi gözlemleyelim.

Yukarıdaki grafiğimizde gördüğünüz iki yığılma bölgesi arasındaki alan aslında bizim için aynı zamanda muazzam bir trade alanı görevi de üstlenmekte yani basit mantık ile bir destek ve bir direnç arasındaki alanı olması gerektiği gibi kullanıyorsunuz aslında ama bu destek ve direnç nokta değil bölge olarak karşımızda. Peki ne işimize yarar?

Destek yığılma bölgelerinde parçalı alım stratejisi kullanmak en güvenli yöntem olarak karşımıza çıkar. Mevcut bakiyenizi küçükten büyüğe doğru bölerek yapacağınız alımlar ile maliyetinizi minimum konuma düşürebilirsiniz. Yığılma bölgenizden alacağınız bir tepki ile daha erken pozisyonunuz artı konuma geçecektir. Burada sergilenmesi gereken en önemli refleks kurala sadık kalmaktır. Yığılma bölgesi içerisinde alım yapmayı planladığınız seviyelerden ilk ikisi gerçekleşir fakat üçüncü ve en büyük alımınız gerçekleşmez ise yapacağınız en büyük hata yığılma bölgesi takibini terk ederek anlık bir karar ile ekleme yapmaktır. Burada risk iştahınızı kontrol altında tutmanız gerekiyor. Aşağıda göreceğiniz üzere burada kar “Sat” yani direnç yığılma bölgesi geçilmesi ile eski direnç yeni bir destek olarak konumlandırılmalı ve yeni alım sadece bu bölgenin geçilmesi ile yapılmalıdır.

Bu bilgiler bir bütünün parçaları unutmayınız, ne formasyonel yapılar, ne yığılma bölgeleri, ne trendler, ne pivotlar … hiçbiri bir başlarına birlikte oldukları kadar güçlü olamazlar. İşte bu parçaların birleşmesi de bir stratejiyi oluşturuyor.

Buna örnek olarak 👉 bu videoda 9.dk da bir yığılma bölgesinin nasıl formasyonel bir yapının önüne geçebileceği ve formasyonel yapının hedefine değil de o hedefe giderken neden gidiş yoluna odaklanmamız gerektiğini anlatıyorum. Buradaki bileşenler; yığılma bölgesi, küçük zaman terendi, formasyonel yapı yani hepsini birbiriyle ilişkilendirip takip etmek zorundasınız.

Unutmayın; finansal teknik analiz para kazanmakla alakalıdır bunu imkanlı kılan ise bir plana sahip olmak ve o plana sadık kalmakla alakalıdır.

Sevgiler.