Üçgenler Çok Önemliler

Üçgenler ! Çok önemliler

Üçgenler bir çok alanda en önemli geometrik şekillerdir, geometrik şekillerin hepsinden daha dayanıklıdırlar ve kolay deforme olmazlar. Hayatın bir çok alanında önem teşkil eder üçgenler.

Sanat, mimari, mühendislik vb. neredeyse her alanda vazgeçilmezler. Yunanlar, Babilliler, Mısırlılar sadece üçgenleri kullanarak yerkürenin yarıçapını, dünya — ay uzaklığını, dünyanın güneşe uzak­lığını belirlediler. Üçgenler için bir alan da biz ekleyelim dilerseniz. Finans

Peki finans ile üçgenlerin nasıl bir ilişkisi mevcut? Düzlemde birbirine doğrusal bir biçimde olmayan üç noktayı birleştirebilen üç doğru parçasının birleşimine denilmektedir. Yani bir üçgeni oluşturabilmek için doğal olarak 3 farklı doğruya ihtiyacımız var?

Finansal teknik analizde ise bu doğruların birer amacı ve birer kaynağı ve hedefleri mevcut. Üçgenlerin ruhsal yapısını görebilir ve buna göre hareket sürecimizi ve oyun planımızı kurgulayabiliriz.

Finansal teknik analizde üçgenin kenarlarının isimleri.
* Trend
* Destek ya da Direnç
* Potansiyel
Ve bu isimlerin bir kaynağı var doğal olarak.

Bu görselde isimlerin nereden geldiğini daha net görebileceğinizi düşünüyorum. Finansal üçgenler kendi aralarında 3 farklı karakteristik özellik gösterirler.

Bunlar,
Alçalan üçgen ( Düşüş eğilimindedir)
Yükselen üçgen( Yükseliş eğilimindedir)
Simetrik üçgendir ( Kararsızlık)

Yükselen ve alçalan üçgenler birbirine zıt fakat aynı gereksinimleri sahip yapılardır ikisi de bir trend ve bir düzleme ihtiyaç duyarlar ve yıgılmaların tüketilmesine dayanırlar.

Yükselen üçgenler bir trend ve bir direnç arasında oluşurlar bu ne demek. devam eden bir trendin neticesinde belirli bir bölgede(direnç) satıcıların tüketilmesi ve direnç kırılımı ile potansiyelin gerçekleşmesi. Potansiyel ise trend ve direnç arasındaki yüzdesel sel hacmine eşittir

Alçalan üçgenler bir trend ve bir düzlem (destek) arasında oluşurlar ve devam eden trend sonucu alıcıların tüketilmesi ve nihayetinde destek bölgesinin kırılımı ile potansiyelin gerçekleşmesi eğilimindedirler. Potansiyel ise trend ve direnç arasındaki yüzdesel hacmine eşittir

Evet aileye bir farklı üye her daim gerekli bu da simetrik üçgen olarak karşımıza çıkar ve en önemli farklığı bir destek-direnç noktasına ihtiyaç duymaksızın iki trend arasında oluşmasıdır. işte bu yüzden kararsızdırlar. Çünkü potansiyeli belirlemek için trendin değişmesi gerekmektedir. Yani bir yön tayini bir karar gereksinimi vardır. Tabi ki her mum dizisi bir üçgen inşa edecek potansiyele sahip değildir.

Bir çok grafikte ne yazık ki saçma sapan çizilmiş üçgenler görmekteyiz. Finansal tarafta 3 doğrunun birleşmesi yetersiz kalır ve bu noktada pivotlar devreye girer. Üçgenleri mumlar değil pivotlar oluşturmalıdır. Yani grafik üzerinde bir üçgeni çizebilmek için düzlemlerden fazlasına ihtiyaç var. Dolayısı ile çizilen her üçgen matematiksel olarak üçgen olsa da finansal teknik analiz ruhunu barındıramazlar. O zaman geometrinin temelini oluşturan bu kardeşlerimizi anlamak için. Önce Grafiğin ruhu olan “Trend” kalbi olan pivot kavramlarının ne olduğunu bilmeli ve bunları özümsemeli bu bilgi özünü kendinize göre şekillendirmelisiniz ki stratejinizi oluşturabilirsiniz. Bilgi asıl gerçektir ve bir analizi analiz yapan şey insanı insan yapan şeyle aynıdır. İhtiyaçlar temel. “Kalp ve Ruh” ee tabi bir de yönetecek bir beyin.

Unutmayın; “Aslında kaşık yok..