Risk Yönetimi

Risk yönetimi hakkında

Risk yönetimi, üzerine saatlerce konuşulabilir, e tabi sonuç yine zihin ne kadar yönetilebildiği ile doğru orantılıdır. Peki Risk yönetimi tamam da nasıl? Buyurunuz…

Önceden planlanmış hareket noktaları büyük karlıklar edinmenize ya da büyük zararlardan kaçınmanıza olanak tanırlar ve en önemlisi duygularınız ile yapacağınız olası yanlışların önüne geçmiş olurlar. Çok fazla kullandığımız stop kavramı bir sisteme dahil olmalı yani, buradan alıyorum burada da stop ederim değil. Burada stop ederim çünkü…. diye ilerlemeli süreç. Neden o nokta? Kar zarar oranınızda nasıl bir yere sahip ve en önemlisi tam olarak neye göre belirlediniz?

Unutmayın “ Risk, fırsat için ödediğiniz bir bedeldir” Bir işlem sürecine girmeden önce risk/ kazanç oranı iyice tartılmalı ve bu ölçekte bir hedef belirlenmelidir.

Volatilitenin düşük olduğu zamanlarda stop noktalarınızı işlem kararı verdiğiniz alana en yakın pivot ile birleştirmek ,volatilitenin yüksek olduğu zamanlarda ise daha alt pivot seviyelerini ya da yığılma bölgelerini kullanmak gerçekten iyi birer karar olabilir.

Pivot bölge tutarlığını bugün örneklemiştim kendilerine teşekkürü de ayrıca borç bilirim.

Spot işlemlerde bu stop seviyeleri daha rahat kullanılabilirken ftures işleler için ise bu çok daha fazla önem arz etmekte zira bu aynı zamanda çok ciddi bir psikolojik yönetim gerektirir bildiğiniz üzer.

İşin özünde risk analizinizi çok iyi yapmalı ve işlem kararı aldığınızda tüm dinamikleri ( mümkün mertebe tüm) kafanızda çizmiş olmanız gerekiyor. Ne kadar risk alacağınız ise sizden başka kimsenin kontrolünde değil. Sevgile